Transferperikelen

Ik benijd Erik ten Hag niet. Hij zal na de fantastische prestaties van zijn Ajax afgelopen seizoen, de hoge verwachtingen moeten zien om te zetten in wederom een topprestatie in het komende seizoen. (Niet afhaken nu, dit wordt geen voetbalcolumn). De voorbereidingen zijn inmiddels weer in volle gang. Ten Hag zal een aantal personele wisselingen moeten zien in te passen. Sleutelspelers als De Ligt en De Jong zijn zoals bekend, weg. Een aantal nieuwe talenten zijn daarvoor al aangetrokken. Maar hoe zit t met Ziyech, Tadic, Van de Beek? Spelen zij komend jaar nog in het rood-wit? Wie gaat er nog, of blijven ze toch nog? Voorbereiding is lastig als je niet weet wie er over een paar weken wel en niet is. Mijn punt is dat het maken van een goed team, dat kwaliteit levert en goed op elkaar is afgestemd, tijd kost. Ook in het onderwijsveld zijn alle scholen in deze periode bezig met het formeren van de teams voor komend schooljaar. Het formatieplan moet elk jaar voor 1 mei klaar zijn. Daarna begint het spel van de klassenverdeling, de taken en als dat klaar is vertellen we de ouders bij wie hun prins of prinses komend jaar in de klas komt. Iedere schoolleider weet dat er weinig vervelender is dan dat juist op dat moment, Marion, de leerkracht van groep 3 komt melden dat ze na de zomer een andere baan heeft. Bam, daar gaat je teamplaatje…Met het huidige lerarentekort is het ook kansloos dat je op deze korte termijn nog een goede vervanger gaat vinden. De nieuwe werkgever van Marion rekent erop dat ze met ingang van het nieuwe schooljaar kan starten en Marion zou ook heel graag haar nieuwe groep zelf opstarten. Jij blijft achter met een gat in de formatie en met de garantie van een rommelige start van het schooljaar. Ik vraag me af, of we in navolging van het voetbal zouden kunnen werken met een soort van transferwindow. Dus een periode in het jaar waarin je zonder problemen kunt wisselen van club, of school en een periode waarin dat niet kan.

Transferverbod!

Ik pleit voor een sectorbreed transfer/opzegverbod voor onderwijsprofessionals tussen 1 juni en 1 september. Dus na 1 juni mag je niet meer opzeggen tot 1 september. Met de opzegtermijnen heb je dan in ieder geval tijd om te zoeken naar een goede opvolger van je vertrekkende sterspeler en zit je tussen zomer en herfstvakantie in ieder geval niet met gaten in de bezetting. Ik denk dat het de kwaliteit van onderwijs ten goede komt.